Backhaus; Tam Tahılları, Vahşi Tahılları Türk Damak Tadına Sunan İlk ve Yenilikçi Fırındır

Tahılların kabuklarında hangi vitamin ve mineraller vardır?

Tahılların kabuk kısmında Bl, B2, B3, B5,B6, Bl 2 grubu vitaminler ile kuvvetli bir antioksidan olan E Vitamin bulunur. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarından koruyucu özelliği olan Magnezyum, kan yapımında gerekli olan Demir ve Folik Asit ve iştahı bastırdığı bilinen Krom ve Çinko gibi mineraller vardır.

 

Tahıl kabuklarında ne kadar lif vardır? Lif ne işe yarar?

Çeşitli tahılların kabuklarında %90 -%95 oranında lif bulunur. Lif (fiber) insan sindirim sisteminde

sindirilemeyen 20.000 moleküllü dev bir karbonhidrattır. Açık bağları olan lif molekülü, bağırsakta su moleküllerini tutarak şişer. Hacim yapar, tokluk hissi verir ve kabızlığı önler. Lif molekülü yine bağırsaktaki yağ moleküllerinin bir kısmını bağlar ve kana geçmeden atılmasını sağlar. Şekerin

bağırsaktan kana emilimini yavaşlatır, kan şekerini dengeler ve uzun süre tokluk hissi verir. Bağırsakta, gıdalarla alınan kanser yapıcı maddeleri bağlar. Dışarı atılmasını sağlar. Diğer bir deyişle, lif bağırsakların çöpçüsüdür. Sağlıklı bir beslenme için günde 30 gr. lif almak gerekir.

 

Beyaz ekmek neden tercih edilmemelidir?

 

Buğday kabuğu traşlanarak beyazlaştırılan ve lezzetli hale getirilen beyaz un, bol miktarda nişasta ve az miktarda bitkisel protein içeren kof bir enerji deposudur.

Kabuğun traşlanması, ekmekte besin değeri taşıyan her şeyi yok eder.

 

Tam tahıl ekmeği nedir?

-Tam tahıl ekmeği, tahıl tanesinin kabuğu ile beraber öğütülmesiyle elde edilen tam tahıl unundan üretilmiş doğal bir ekmektir.

-Besleyici değeri yüksektir.

-Uzun süre tok tutar.

 

Tüm Backhaus ekmekleri en iyi kalitede tam tahıl tanelerinden yapılmıştır.

 

 

Yağlı tohumlar neden ekmeklere katılır?

 

Keten tohumu,ayçiçeği içi ve susam gibi yağlı tohumlar dışarıdan alınması zorunlu, sağlık için çok gerekli olan Omega 3 ve Omega 6 gibi yağ asitlerini içerirler. Keten tohumu, Omega 3 olarak bilinen alfa-linoleik asit'in tabiattaki en büyük iki kaynağından biridir. Diğeri de balık yağıdır. Gıdalarla alınması zor olduğu için, bu çok gerekli yağ asidini dışarıdan almanın önemi son yıllarda iyice anlaşılmıştır. Ayçiçeği içi yine zorunlu yağ asitlerinden olan Omega 6 (linoleik asit) içerir.Omega 6'nın da kötü kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Susam ise yine iyi kolesterol olan oleik asit'ten zengin yağlı bir tohumdur. Ayrıca susamın içinde bulunan selenyum kuvvetli bir antioksidan olup bağışıklık sistemini güçlendirir.

 

Tahıl karışımları neden bizim için daha yararlıdır?

Tahılların besin değerleri farklılıklar gösterir. Örneğin; buğday B3, çavdar B2 vitamini bakımından hayli zenginken, bu ikisi mineral ve lif yönünden yulafa göre daha fakirlerdir. Bu yüzden tahılları karıştırarak daha lezzetli ve daha sağlıklı ekmekler elde edilir.

 

Neden sürekli kepekli ekmek yenmemelidir?

Kepekteki fıtat asitleri, bağırsaktan kalsiyum, demir ve çinkonun emilimini durdurur. Uzun süreli

kepekli ekmek kullanımında kansızlık ortaya çıkar. Ayrıca alsiyum emilimini durdurması nedeniyle büyüme çağındaki çocuklara ve kemik erimesi tehtidi altında olan orta yaşlılara yedirilmemelidir. Sadece kepekli ekmek yemek alışkanlığında olan kişiler zaman zaman kepekli ekmeği yulaflı, çavdarlı ve diğer çok tahıllı ekmeklerle değiştirmelidirler.

 

Tam tahıl ekmeklerininin kalori miktarları nasıldır?

Tam tahıl ekmeklerinin tümü beyaz ekmeğe göre daha az enerji verirler çünkü lif oranları yüksektir (Lif O kaloridir).  Backhaus ekmekleri içinde en düşük kalorili olanları:

- Voli-Gut: 100 gramında 206 k.cal

- Dinkel Berger: 100 gramında 235 k.cal

- Fitty ekmek: 100 gramında 256 k.cal

 

Not: 100 gram beyaz ekmek 400 k.cal'dir.

 

Neden ekmeksiz bir diyeti uzun süre uygulayamayız?

 

Karbonhidratları tamamen keserek, proteine dayalı olarak yapılan diyetler hızla kilo kaybına neden olmalarına rağmen, metabolizmayı bozar, vücudu tahrip ederler. Çünkü protein metabolizmasının son ürünü ketonlardır. Vücutta aseton ve keton miktarı yükselir. Bu da böbrekleri bozar, hücreleri tahrip eder, ve erken yaşlanmaya neden olur. Bu sebeplerden dolayı temel besin maddelerinden biri olan karbonhidratları sağlığımız için mutlaka yeterli miktarda almamız gerekir. Uzun süreler dengesiz beslenmeye yol açan her diyet sağlıksız sonuçlar verir.

 

Ekşi Mayalı Ekmek nedir?

Geleneksel ekmek mayalama yöntemi ile yapılan ekmektir. Ekşi mayadaki yararlı bakteriler besin değeri yüksek tam buğday unu ve mineral yönünden zengin tuzla beslenerek karbondioksit gazı salar. Mayalanma devam eder ve hamur kabardıkça ince dokulu, yaş bir yapı ve ekşi bir tad alır. Tüm Backhaus ekmeklerinde geleneksel yöntemlerle üretilmekte olan ekşi mayalar kullanıyoruz.